|
|
Przepis na wyzysk.Co dalej z pracą w gastronomii? 29.06.2016, 19:00 |
|
liczba odsłon: 291 |
W ubiegłym tygodniu powstała nowa komisja OZZ Inicjatywa Pracownicza - Międzyzakładowa Komisja Pracujących w Gastronomii (https://www.facebook.com/ozzipgastro/?fref=ts).
Tłem dla jej powstania był konflikt w jednym z popularnych wegańskich
lokali w centrum Warszawy. Ale sytuacja w Krowierzywej to jedynie
symptom dużo poważniejszej choroby, która toczy branżę gastronomiczną.
Czy gastronomia musi oznaczać wyzysk? Jakie są alternatywy dla
kapitalistycznych stosunków w tej branży? Czy jest możliwa godna praca i
godna płaca w gastronomii? Spróbujemy znaleźć odpowiedź na
powyższe pytania. O sytuacji w gastronomii i perspektywach walki o jej
poprawę rozmawiać będą członkowie Międzyzakładowej Komisja Pracujących w
Gastronomii, Spółdzielini Socjalnej
Ruchomości oraz Maciej Nowak - zastępca dyrektora do spraw artystycznych
, krytyk kulinarny i teatralny, autor głośnego felietonu „Pierzmy
brudny! Maciej Nowak o zamieszaniu wokół Kówrzyw” http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/1,34862,20281816,pierzmy-brudy-maciej-nowak-o-zamieszaniu-wokol-krowarzyw-felieton.html
Na spotkaniu porozmawiamy nie tylko o etyce w kontekście dystrybucji i
rozliczania pracy. Zachęcamy do powołania komisji pracowników
gastronomii w Poznaniu! Chcielibyśmy, by spotkanie było też platformą
wymiany doświadczeń na temat pracy w gastronomii. Czym mogłaby
być gastronomia? Problemy pracownicze to czubek góry lodowej. Co z etyką
sprowadzanych i używanych w kuchni półproduktów? Jako powinny wyglądać
stosunki z lokalną społecznością? Czas zabrać się za ten temat.
Liczymy ze inicjujemy tym wydarzeniem cykl spotkać w kraju. Niech w
gastronomi powstanie wreszcie struktura, która wypracuje odpowiedzi na
wyzysk! |
Autorem powyższych treci jest autor bloga 'klub anarchistyczny / księgarnia' i ponosi on wyłšcznš odpowiedzialnoć za zamieszczone treci. Redakcja epoznan.pl nie odpowiada za treci zawarte na blogach.
|